BOSCH CMC
Creative Marketing Communications

Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:

03/4/'01 Tuinieren met Belgen

Het is april. De tuin komt tot leven! Tot pakweg half april kunt u nog bomen en heesters planten. Daarna wordt het moeilijk. Want krijgt een boom eenmaal blaadjes en dan is het te laat, moet u wachten tot het late najaar. Toch begint menigeen bij de eerste zonnestralen te schoffelen en de tuin op orde te brengen. Wat je wel en wat je niet moet doen, dat is uiteraard op tal van groen-sites na te lezen. En met name van Belgische origine!

Het meest in het oogspringende vond ik de www.tuinkrant.com. Een site die sinds 1997 in de lucht is. Zij open met zinsnede: “April is een zenuwachtige maand voor tuiniers. In maart wil je alles wel uit de grond te kijken; in april KOMT het uit de grond. En uit bloeiknoppen. Uit holen en spleten en keeltjes. Uit zaden en stokken. Explosief…” Dat enthousiasme proef je door de hele site. Diverse databases aan informatie staan hier verzameld: snoei- en plantengidsen, kalenders, een uitgebreid archief en, je kunt er iedere 1e vrijdag van de maand zelfs chatten met specialisten. Bovendien werkt men met een gratis nieuwsbrief. De Tuinkrant is een initiatief van echte tuinliefhebbers uit Nederland en Vlaanderen. Waarbij mijns inziens de Vlamingen – gemeten aan het taalgebruik – voor heel wat bijdrages zorgen. Ga er eens grasduinen.
Op het eveneens Belgische www.gardenguide.be kun je onder meer nalezen hoe je honden en katten uit je tuin houdt. De hondsroos (Rosa rugosa) wordt door iedere viervoeter gemeden. Verder ook hier weer diverse tuintips, de plant van de week, links naar tuinen en parken en links naar andere – veelal Belgische – groene internetsites. Een derde grote groene internetsite uit België is www.groen.net. Groennet werd een jaar geleden opgestart als een kleinschalig initiatief van enkele tuinliefhebbers, maar is binnen korte tijd uitgegroeid tot dé referentiesite van Vlaanderen op tuingebied. Ook hier weer tal van zoekmogelijkheden, tips, forums en ga zo maar door. De Euregiotuinen moeten in 2002 méér dan honderdduizend mensen gaan trekken. Pas op, niet in de Euregio Maas-Rijn, maar vlakbij het Zeeuwse Oostburg en Sluis. Zeg maar net ‘boven’ Zeeuws België.

Goeie Nederlandse-, en laat staan Limburgse sites, die zich met tuinieren bezig houden, heb ik verder nauwelijks kunnen ontdekken. Bijvoorbeeld www.tuinweb.nl is vrij globaal van opzet en qua tips. En hun plantengids linkt door naar www.plantengids.nl, die ook op Cd-rom te verkrijgen is. De Limburgse kruidenkwekers Roger en Linda Bastin zijn druk bezig hun nieuwe onderkomen in Aalbeek in te richten; dus rest er weinig tijd voor hun site. Dat geldt ook voor De Herenhof-tuin van Jan van Opstal en Jo Willems in Maastricht. Daar staat nog steeds de agenda van 2000 vermeldt. Ook bij de Botanische Tuin in Terwinselen zit men meer met de vingers in de aarde dan boven het toetsenbord. Het afgelopen najaar zijn in de golftuin van de Kasteeltuinen  in Arcen tienduizenden kleinere soorten bloembollen geplant die nu volop in bloei moeten staan. Maar tips vind je daar verder ook niet.

Dus, ga toch maar even via het web bij onze Westerburen oriënteren, als je deze week de groene vingers wilt laten wapperen.

Marc Bosch
 

N.B. De content en de links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>